Instructieboeken

Bij ons aan boord leert de jeugd, op jonge leeftijd, al veel over het leven aan boord van een schip. Op deze pagina zijn alle instructieboeken beschikbaar voor de zeekadet.

Dé allerleukste jeugdvereniging van Delfzijl!

Wijst de jeugd de weg naar zee.

Opleiding tot zeekadet

Binnen het zeekadetkorps bestaan er verschillende dienstvakken. Voor elk dienstvak is er een opleiding. Op deze manier kan de zeekadet zich specialiseren binnen een dienstvak, bijvoorbeeld de technische dienst.

Nieuwe leden worden in eerste instantie opgeleid tot zeekadet. Tijdens deze opleiding leert de zeekadet de basis om te kunnen functioneren op een schip. Denk hierbij aan schiemannen (knopen) of bijvoorbeeld de rangen en standen.

De instructieboeken voor de zeekadet, zijn op deze pagina vrij te downloaden.

Brevetten

De zeekadet kan zich specialiseren binnen zijn dienstvak. Voor elk dienstvak zijn verschillende brevetten te behalen. Een brevet wordt behaald doormiddel van een schriftelijke toets en een praktijk examen. Ter voorbereiding op deze toetsing, krijgen de zeekadetten elke korpsdag een les van een onderofficier. Theorie en praktijk wordt hier afgewisseld.

Daarnaast heeft elke zeekadet een eigen takenboek met opdrachten. Op korpsdagen wordt tijd vrij gemaakt, zodat de zeekadetten zelfstandig kunnen werken aan hun takenboek. Door deze taken uit te voeren, krijgt de zeekadet ervaring met de werkzaamheden die horen bij een dienstvak. Bijvoorbeeld onderhoud plegen in de machinekamer, voor de Technische Dienst.

Bij elk dienstvak hoort een brevet. Hieronder een overzicht van de dienstvakken.

Nautische dienst » Sloepgast

Technische dienst » Machinist

Logistieke dienst » Hofmeester

Zeekadet Technische Dienst, praktijk lassen

Wil je zeekadet worden?

Kom snel een keer langs! Je kunt twee zaterdagen gratis komen kijken, voordat je een beslissing neemt. Neem van te voren even contact met ons op, zodat wij rekening kunnen houden met een extra gast aan boord.