Zeekadet worden!

Ben je minimaal 10 jaar oud en heb je een zwemdiploma op zak? Dan kan je zeekadet worden! Op deze pagina wordt alles uitgelegd. Kom snel een keer langs!

Dé allerleukste jeugdvereniging van Delfzijl!

Wijst de jeugd de weg naar zee.

Wat doet een zeekadet?

Een echte zeekadet, is te herkennen aan zijn of haar blauwe werkpak en is vaak op het water te vinden. Elke zaterdag komen de kadetten aan boord van ons korpsschip, Hr. Ms. Naarden. Eenmaal aan boord is er genoeg te doen; activiteiten op het water, sleutelen aan motoren, leren navigeren op zee en koken voor de bemanning, in het kombuis.

Gratis meelopen!

Wil je graag zeekadet worden, maar je weet het nog niet helemaal zeker?
Bij ons mag je twee keer gratis meelopen. Doen!

Officier uniform inspectie

De nieuwe zeekadet

Nadat je de tweede zaterdag hebt meegelopen, moet je een keuze maken om zeekadet te worden. Wil je zeekadet worden? Kom dan met je ouder(s) aan boord. Van de Commandant of Eerste Officier krijg je een inschrijfformulier. Vul dit formulier samen met je ouder(s) in en wordt zeekadet!

Nieuwe zeekadetten starten als “aspirant zeekadet” en draaien direct met de groep mee. Op deze manier kan er snel kennis worden gemaakt, met de andere zeekadetten. Je zult aan boord snel de basis leren, om vervolgens door te groeien naar een hogere rang.

Van alle activiteiten en werkzaamheden krijgen we natuurlijk trek. Rond 12 uur is het pikheet, dit betekend dat het tijd is voor lunch. De logistieke dienst serveert een warme maaltijd. In de middag gaat de toko open, dit is een winkeltje waar snoep en drinken te koop is. Vergeet dus niet je zakgeld mee te nemen!

Zeekadetten in zeilvlet

Korpsdag

Op een korpsdag houden de zeekadetten zich bezig met activiteiten, theorie lessen, onderhoud en takenboeken.

De zeekadet leert op een leuke manier, veel over de maritieme wereld.

Zomerkamp

Tijdens het zomerkamp, komen alle korpsen met hun schepen bij elkaar. Hier leer je zeekadetten kennen uit heel Nederland!

Leuke activiteiten zoals zeilen, vlotten bouwen, avond-spelen en zwemmen.

Het schip

Onze thuisbasis, Hr. Ms. Naarden, is een oude mijnenveger van de marine.

Geen klein bootje, maar een echt schip van bijna 50 meter lengte. Hiermee kunnen we wel naar zee hoor!

Bij het altijd gezellige zeekadetkorps Delfzijl kan ik de dingen doen die ik het leukste vind; zeilen, varen en genieten van de zee. Ik ben van plan van mijn hobby mijn beroep te maken, ik wil namelijk bij de marine.

Judith

Zeekadet der eerste klasse, Zeekadetkorps Delfzijl

Zeekadetkorps Delfzijl

Nederland kent 19 zeekadetkorpsen, die vallen onder het Zeekadetkorps Nederland. Elk zeekadetkorps beschikt over een schip. Aan boord van het schip maakt de jeugd, op een leuke manier, kennis met de maritieme sector.

Ons zeekadetkorps beschikt over een oude mijnenveger van de Koninklijke Marine, uit 1956. Met een lengte van 46,6 meter en 2500 pk voorstuwing, is dit toch wel een serieus schip.

We willen het schip natuurlijk varende houden en daarvoor is veel onderhoud nodig. De zeekadetten helpen met het onderhoud. Zo kunnen ze veel leren!

Aan boord is alles echt, dit is geen computerspel. En wanneer we gaan varen, dan gaan we ook echt naar zee. De zeekadetten zijn dan geen passagiers, maar horen echt bij de bemanning.

In de machinekamer draaien grote motoren, een zeekadet houdt de wacht. Op de brug bestuurt een zeekadet het schip, terwijl zijn mede-kadetten de zeekaarten bestuderen.

Aan boord wordt een zekere hiërarchie gehanteerd. Iedereen heeft een rang met daarbij verantwoordelijkheden. Het is belangerijk dat de zeekadet overweg kan met dicipline en respect.

Zeekadet op de brug

Praktische informatie

Kosten

De contributie is € 17,50 per maand. Voor de maaltijd wordt € 2,00 gerekend. Voor het zomerkamp wordt ongeveer € 15,00 per dag gerekend.

Kleding

Aan boord dragen de zeekadetten speciale kleding. Iedereen krijgt een werkpak en een net uniform. Daarnaast zijn werkschoenen verplicht aan boord.

Leeftijd

Nieuwe zeekadetten worden toegelaten wanneer ze minimaal 10 jaar oud zijn. Daarnaast moet de zeekadet een zwemdiploma hebben.

Wil je zeekadet worden?

Kom snel een keer langs! Je kunt twee zaterdagen gratis komen kijken, voordat je een beslissing neemt. Neem van te voren even contact met ons op, zodat wij rekening kunnen houden met een extra gast aan boord.