Activiteiten

Wat doet een maritieme jeugdvereniging nou eigenlijk? Elke zaterdag een korpsdag voor de zeekadetten, maar natuurlijk doen we veel meer! Lees op deze pagina over onze avonturen.

Dé allerleukste jeugdvereniging van Delfzijl!

Wijst de jeugd de weg naar zee.
Zomerkamp neptunus doop

Zomerkamp

Elk jaar gaan de zeekadetten op zomerkamp. Tijdens dit kamp komen de zeekadetkorpsen vanuit heel Nederland bij elkaar. Wanneer we met ons eigen schip heen gaan, zullen we ook een stuk over zee gaan varen. Dit is natuurlijk een heel avontuur!

Eenmaal aangekomen op zomerkamp zullen de zeekadetten al snel kennis maken met andere zeekadetten. Elke dag worden activiteiten georganiseerd zoals speurtochten, wedstrijden zeilen, zwemmen en ‘s avonds is er natuurlijk een feestje!

De zeekadet slaapt en leeft aan boord van het schip. Daarbij horen ook de dagelijkse werkzaamheden. Zo moet er elke dag gekookt worden voor de gehele bemanning. Een flinke klus waarbij de zeekadetten goed meehelpen.

Delfsail 2024

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Pinksterfeesten Delfzijl

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Rondleidingen

Tijdens evenementen staan de zeekadetten klaar om de gasten rond te leiden.

Reddingsoefening

Natuurlijk worden de zeekadetten ook getraind op noodsituaties!

Dodenherdenking

De zeekadetten doen elk jaar mee aan de dodenherdenking in Delfzijl.

Naar zee!

Elke zeekadet kijkt er naar uit, naar zee met ons eigen schip! Een aantal keren per jaar varen we met ons schip over zee. Bij storm kan het schip behoorlijk bewegen, gelukkig hebben de zeekadetten zeebenen!

Tijdens het varen besturen de zeekadetten het schip. Een zeekadet staat aan het roer terwijl zijn medekadetten de machinekamer bemannen.

In het kombuis maken de zeekadetten een warme maaltijd, terwijl alles beweegt. Een hele uitdaging. Niet zeeziek worden hé!

Evenementen

Met een voormalig marineschip als clubhuis, kan het Zeekadetkorps Delfzijl natuurlijk niet ontbreken tijdens de Marinedagen in Den Helder. Wanneer wij voor dit evenement uitvaren richting Den Helder gaan de zeekadetten mee. Eenmaal aangekomen wordt het schip geopend voor de bezoekers.

De zeekadetten zorgen ervoor dat de open dag goed verloopt en geven rondleidingen aan de bezoekers. Natuurlijk is er voor de zeekadetten ook genoeg te beleven op de Marinedagen. Een kijkje nemen op een ander marineschip bijvoorbeeld, of op een onderzeeër!

Andere evenementen waar onze jeugdvereniging aan mee doet zijn DelfSail, Havendagen Delfzijl en Pinksterfeesten Delfzijl. Tijdens deze evenementen ligt ons schip in de haven van Delfzijl. Overdag wordt het schip geopend voor bezoekers. De zeekadetten geven demonstraties op het water. Bijvoorbeeld een man-over-boord oefening met de reddingsboot.

Pinksterfeesten Delfzijl

Korpsdag, elke zaterdag!

De zeekadetten komen elke zaterdag samen aan boord van ons schip. Wanneer de zeekadetten om 10.00u inschepen, wordt het schip opgetogen en de vlag aangeslagen. Om 10.30u wordt de agenda toegelicht door een onderofficier. Vervolgens wordt de vlag gehesen, de korpsdag is begonnen!

Het uitgangspunt is dat de zeekadetten een leuke dag hebben en tegelijkertijd veel kunnen leren. Zo worden er activiteiten georganiseerd, aan boord en op het water. Maar er wordt ook les gegeven, zowel theorie als praktijk.

Een nieuw lid aan boord, zal in het begin alle basis principes leren om een volwaardig zeekadet te worden. Later kan de zeekadet een dienstvak kiezen. Bijvoorbeeld de technische dienst voor de zeekadet die de machinekamer interessant vind. Terwijl de zeekadet aan dek eerder kiest voor de nautische dienst.

Natuurlijk worden de zeekadetten tijdens de korpsdagen goed voorbereid op het varen op zee. Met het oog op de veiligheid worden er regelmatig noodsituaties geoefend. Brand aan boord bijvoorbeeld. De zeekadetten leren hoe ze het schip veilig verlaten en overboord springen met een reddingsvest. Het reddingsvlot ligt al klaar om te overleven op zee!

De water activiteiten zullen natuurlijk voornamelijk in de zomer georganiseerd worden. Zwemmen op de warme zomerdagen, zeilen als er genoeg wind staat en natuurlijk varen in de snelle reddingsboot.

Ben je ouder dan 10 jaar en heb je een zwemdiploma? Kom dan snel een keer langs! Neem van te voren even contact met ons op zodat we rekening kunnen houden met een extra gast aan boord.

Zeekadet in blauw werkpak

Wil je zeekadet worden?

Kom snel een keer langs! Je kunt twee zaterdagen gratis komen kijken, voordat je een beslissing neemt. Neem van te voren even contact met ons op, zodat wij rekening kunnen houden met een extra gast aan boord.